In Duitsland ontstaat steeds meer weerstand tegen de geplande fusie van beursexploitanten Deutsche Börse en de London Stock Exchange.  

Afgelopen maand bereikten beide partijen een overeenstemming over een fusie. Zoals het er nu uitziet krijgt het nieuwe fusiebedrijf een hoofdkantoor in Londen en een bestuur waarin beide bedrijven evenredig worden vertegenwoordigd.

De beursexploitanten willen samengaan vanwege de enorme kostenbesparingen die de fusie met zich mee kan brengen.

Volgens Deutsche Börse en LSE kunnen de kosten met 450 miljoen euro per jaar worden teruggebracht, wat neerkomt op 20 procent van de totale kosten in het afgelopen jaar.

Duits verzet

Echter ontstaat er steeds meer weerstand tegen de fusie, met name vanuit Duitsland. Vooral de gevolgen van een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de eurozone op het fusiebedrijf baren zorgen.

Ulrich Caspar, een parlementslid in de Duitse deelstaat Hesse waar Frankfurt in ligt, stelt in de Britse zakenkrant Financial Times dat het bijvoorbeeld een probleem zou zijn als het hoofdkantoor van het fusiebedrijf buiten de eurozone zou komen te liggen. Dit kan namelijk de positie van Frankfurt als opkomend financieel centrum schaden.

Als het daadwerkelijk tot een Brexit komt, kan het hoofdkantoor zelfs buiten de Europese Unie komen te staan, hetgeen al helemaal niet wenselijk zou zijn volgens Caspar.

Frankfurt logische keuze

Vele Duitsers zien een hoofdkantoor in Frankfurt als een logische keuze, mede vanwege de grotere marktkapitalisatie van Deutsche Börse ten opzichte van de London Stock Exchange. Ook het feit dat de Europese Centrale Bank gevestigd is in Frankfurt, zou pleiten voor een hoofdkantoor in de Duitse stad.

Komt er toch een hoofdkantoor in Londen en stapt het Verenigd Koninkrijk vervolgens uit de Europese Unie, dan kan ook de positie van de Britse hoofdstad als financieel centrum onder druk komen te staan, zo vreest Caspar.

Grote institutionele investeerders uit Londen die in het FT hun verhaal doen, verwachten echter niet dat het zover zal komen.

"De grootste banken, advocaten- en accountantskantoren en handelshuizen zijn gevestigd in Londen," aldus een portfolio manager tegenover de Britse krant. "Een mogelijke Brexit is irrelevant."

Lokale autoriteiten in Duitsland hebben veel te zeggen over de fusie, omdat het toezicht op Deutsche Börse in Hesse ligt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl